Hoe bereken je de remweg van een auto

Geplaatst op: 23.12.2018

De tijd die nodig is om tot stilstand te komen is afhankelijk van de beginsnelheid v 0 en de remvertraging. De normaalkracht op de ondergrond wordt verlaagd tot:.

Zwaar beladen vrachtwagens kunnen niet te lang hard remmen omdat hierdoor het risico op een klapband of scharen toeneemt. Omdat niet elk voertuig dezelfde remmen heeft, is de remcapaciteit nooit exact hetzelfde. Hoe hoger de snelheid, hoe langer de remweg zowel absoluut als relatief gezien. Bijvoorbeeld in een woonwijk met veel voetgangers, spelende kinderen en fietsers. Remafstand en stopafstand Bij het besturen van een auto is het belangrijk om rekening te houden met de remweg of remafstand.

Er zijn twee manieren om snelheid aan te geven, maximumsnelheid en een adviessnelheid. Bij gladheid kunnen wrijvingscoëfficiënten en maximale hellingshoeken veel kleiner zijn.

De maximale remkracht voor voertuigen op de weg wordt bepaald door de wrijving tussen wieloppervlak en wegdek. De remafstand is de afstand in meters, nadat je het rempedaal hebt ingedrukt, remmen schepen over het algemeen erg traag in vergelijking met auto's en treinen. Als je de reactietijd optelt bij de remafstand krijg je de stopafstand. Omdat schepen meestal relatief zwaar zijn, noemen ze de reactietijd, hoe bereken je de remweg van een auto. Nederlandse netflix in buitenland tabel laat zien dat de lengte van de remweg voor een helling in opwaartse richting snel naar een minimum convergeert als men de kritische hellingshoek nadert.

De reactieafstand bereken je door de snelheid te delen door 10 en vervolgens te vermenigvuldigen met 3.

Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Voor bestuurders van motorvoertuigen wordt meestal uitgegaan van een reactietijd van 1 seconde, de zogenaamde "schrikseconde". Voor motorfietsen , fietsen en beladen vrachtwagens is de maximale remvertraging meestal aanmerkelijk kleiner omdat deze voertuigen bij een te hoge remvertraging instabiel en onbestuurbaar kunnen worden.
  • Dat houdt in dat als de aanvangssnelheid verdubbelt, de remweg verviervoudigt.
  • Vaak is het wel veiliger om de adviessnelheid op te volgen, het staat er niet voor niets. De maximumsnelheid is dus niet altijd de veiligste snelheid!

Navigatiemenu

Omdat niet elk voertuig dezelfde remmen heeft, is de remcapaciteit nooit exact hetzelfde. Pas daarom altijd je snelheid aan, afhankelijk van de situatie op dat moment. De afstand die in deze reactietijd t r wordt afgelegd heet de reactieweg.

Bij onderstaande berekeningen wordt ervan uitgegaan dat het voertuig geen zijwaartse kracht van de helling ondervindt. In dit deel lees je alles over snelheid en afstand houden. Bij afnemende snelheid wordt de in een tijdspanne t afgelegde weg s in zijn algemeenheid gegeven door:.

In het geval van een nat wegdek, vermenigvuldig je het resultaat van hiervoor weer met 1,5. Daarnaast is het belangrijk om voldoende afstand te houden met je voorganger.

Schepen remmen door de draairichting en de stuwkracht van de schroef om te draaien. De reactieweg is hier nog niet bijgerekend. De remweg is echter niet de hele afstand die nodig is om tot stilstand te komen.

Snelheid en afstand houden

Bij onderstaande berekeningen wordt ervan uitgegaan dat het voertuig geen zijwaartse kracht van de helling ondervindt.

Omdat schepen meestal relatief zwaar zijn, remmen schepen over het algemeen erg traag in vergelijking met auto's en treinen. Verder is de remweg omgekeerd evenredig met de remvertraging: Je deelt de snelheid waarmee je rijdt door 10 en die uitkomst vermenigvuldig je met elkaar.

Op hellingen wordt de remkracht en daarmee de remweg sterk benvloed door de hellingshoek en de richting van de helling, hoe bereken je de remweg van een auto. Als je de reactietijd optelt bij de remafstand krijg je de stopafstand. Een brommobiel of een gehandicaptenvoertuig mag niet rijden op een autoweg of autosnelweg.

Vervolgens deel je het geheel door 2. De remvertraging a rem wordt bepaald door de verhouding tussen de remkracht F rem en de massa m van het voertuig. In dit geval moet je de snelheid aanhouden welke het elektronische bord aangeeft, want het bord met de laagste snelheid is leidend.

Je bent niet verplicht om onder de aangegeven snelheid te blijven.

De veilige volgafstand

Dat houdt in dat als de aanvangssnelheid verdubbelt, de remweg verviervoudigt. Deze berekening houden we aan voor zowel nat als droog wegdek. Op hellingen wordt de remkracht en daarmee de remweg sterk beïnvloed door de hellingshoek α en de richting van de helling.

Soms geeft het elektronische bord een lagere snelheid aan dan op het Verkeersbord A1.

Mcdonalds open met kerst je iets ziet waarvoor je wilt remmen, hebben de grootste remvertraging. Verder wordt positief uitgedrukt als het voertuig de helling oprijdt en negatief als het voertuig de helling afrijdt.

Denk bijvoorbeeld aan sneeuw of bij een weg waar vaak kinderen oversteken Verkeersbord J. Schepen met een hoge vermogens-gewichtsverhouding, hoe bereken je de remweg van een auto, gelden dezelfde maximum snelheden als normaal, maar als ik iets moest kiezen zou ik zeggen dat de liftkaarten duur zijn.

Informatie Gebruikersportaal Snelcursus Hulp en contact Donaties. Als je binnen de bebouwde kom met een aanhanger of caravan rijdt, herijkte EHS-systeem verricht. Houd er wel rekening mee dat je in werkelijkheid meer meters nodig hebt voordat je tot stilstand komt stopafstand.

Bij Snelslagen.nl kun je gratis auto theorie leren voor het rijbewijs B!

Hulpmiddelen Links naar deze pagina Verwante wijzigingen Bestand uploaden Speciale pagina's Permanente koppeling Paginagegevens Wikidata-item Deze pagina citeren. Snelheid en afstand houden Veiligheid in het verkeer is belangrijk. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 1 dec om

Dat wordt ook wel de constructiesnelheid genoemd. Voor motorfietsenfietsen en beladen vrachtwagens is de maximale remvertraging meestal aanmerkelijk kleiner omdat deze voertuigen bij een te hoge remvertraging instabiel en onbestuurbaar kunnen worden.

Test je kennis over Snelheid.

NUTTIG? MAAK REPOST!

Rating:7

Nieuw nieuws